HPLT Lasertherapie


Hoe werkt High Power Laser Therapie?

Het licht komt de mitochondriën van de cel binnen en wordt geabsorbeerd door de chromoforen, waaronder het proteïne cytochroom c oxidase (CCO), dat vervolgens de activiteit van de cel verhoogt.

Een behandeling met onze laser werkt met behulp van een gas gestuurde lasermodule, die met een wetenschappelijk bewezen lichtkleur van 810 nm de energie direct naar de cellen in de diepere lagen onder de huid stuurt.

Als gevolg van deze verhoogde activiteit worden drie moleculen beïnvloed: adenosinetrifosfaat (ATP), reactieve zuurstofspecies (ROS) en stikstofmonoxide (NO), die samen zorgen voor een sneller en effectiever herstel van pijnklachten, ontstekingen of infecties. Dit wetenschappelijk bewezen proces noemt men ook wel: Photobiomodulation.

Een Lasertherapie behandeling is in de meeste gevallen geen vervanging voor een fysiotherapeutische behandeling, maar een aanvulling hierop.

Waarvoor is een fysiotherapeutische Lasertherapie behandeling geschikt?

Vóór een fysiotherapeutische behandeling om de te behandelen plek soepel en los te maken en de mobiliteit te vergroten, waardoor de fysiotherapeutische behandeling makkelijker uitgevoerd kan worden en de patiënt minder pijn ervaart.

Maar ook als een op zichzelf staande behandeling om bijvoorbeeld ontstekingen weg te nemen en op te ruimen en pezen, spieren en ligamenten te herstellen.

Bij klachten van bijvoorbeeld Artrose en Reumatoïde Artritis werkt de laser pijnstillend, wat al heel prettig kan zijn voor de patiënt, maar de ziekte zal hiermee helaas niet verdwijnen. Met een lasertherapie behandeling is het herstel gemiddeld een derde van de tijd die normaal nodig is bij een reguliere behandeling. Hierdoor zijn de klachten vaak binnen het door de verzekering aangegeven aantal behandelingen verholpen.


Aantal behandelingen

Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de locatie, het soort klacht en de ernst van de klacht. Lasertherapie is geen tovermiddel en moet net als bij een bestaande fysiotherapeutische behandeling regelmatig worden herhaald om een goed resultaat te bereiken. Het is niet realistisch te denken, dat na 1 lasertherapie behandeling de klacht over is.

Na een lasertherapie behandeling zal de patiënt in veel gevallen directe pijnverlichting voelen. Dit komt doordat er met de behandeling endorfine wordt aangemaakt. De pijn kan na 1 tot 1,5 uur weer toenemen, omdat de endorfine is uitgewerkt. Dit houdt niet in dat de behandeling geen effect heeft gehad. Het eerste doel is niet om pijn te stillen, maar om een optimale omgeving voor weefsel te creëren om te genezen.

De behandeling voelt aangenaam warm aan, is volledig pijnloosveilig en kent geen bijwerkingen. De manier van behandelen verschilt per patiënt omdat een patiënt niet statisch is. Indien de patiënt enige vorm van discomfort (pijn/jeuk/irritatie) ervaart, wat zelden voorkomt, dient de behandeling stopgezet te worden.

Wat betekent dit voor de patiënt?

Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie (photobiomodulation) waardoor de ATP productie geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen. Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen.